Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paralia 2006.07.14-től 30-ig

2012.04.21

1. nap - 2. nap Péntek – Szombat                             15/1

 

Az indulásunk napja. Déli 12-re kellett a Hősök terére mennünk, de mi már fél 11-kor ott voltunk. A tér már akkor tele volt nyaralni indulókkal. Mi a Dias Zeus Travellel utaztunk, nekik is több buszuk indult, Paraliara, Stavrosba, Neo Poriba, Olympic Beacre, és Sartiba. Mi négyen utaztunk lányok – asszonyok.

 

Egy közös nyaralás alkalmával (Thassoson, 2003-ban) összeismerkedtünk egy-egyedül álló hölggyel, aki két helyet fizetett de egyedül utazott. Sajnos most is későn jelentkezett, így megint egyedül jött kettő áráért. Szerencsénkre és talán az irodában dolgozó ismerősünk miatt, ugyan arra a buszra kapott helyet, mint mi. Mikor befizetett akkor már nem volt hely Paralián, így Olympic Beacre került, de az indulás előtt két nappal megüresedett egy Paraliai apartman, és az iroda értesítette. Majd legalább nem kell minden nap átsétálnunk

( 2 km ) Olympic Beacre.

 

A buszunk emeletes volt, és mi az alsó szintre kaptunk helyet.

Sajnos egy-két utas úgy gondolta, a buszon a wc azért van, hogy ő minden órában felkeresse. Míg mi adott esetben fél eurót fizettünk mikor 3-4 óránként meg álltunk, addig ők ingyen, és persze mi szagoltuk. Az indulás pontosan és rendben zajlott, csak a vidéki utasok felszállása volt egy kicsit lassú.

 

 Pestről először Szolnokra, majd Kecskemétre, végül Szegedre mentünk. Délután 2-re értünk Szolnokra, 4-re Kecskemétre. Már mindenki azt hitte, hogy rossz fele megyünk, mert hosszú buszozás után sem sikerült elérnünk a határt. Még mondja valaki, hogy kicsi ez az ország. Már elmúlt ½ 6 mire felvettük a szegedieket.

 

                                                                    

Ők már az irodát hívták telefonon, mert már azt hitték, itt hagytuk őket. A virágpiacnál tartottunk egy rövid pihenőt, majd végre irány Röszke.

 

A magyar oldalon tíz perc alatt értünk át, de utána majd 1 órát várakoztattak minket. Este ½ 9-re feltűntek Belgrád fényei, majd rá 1 ½ órára már az OMW parkolóban pihentünk. A Macedón határt hajnali 2-re értük el. Belépéskor, és a másik határon kilépéskor is 1-1 órát vártunk. Régen sokkal több busz járt erre, de ezt a 4-5 busszal is sikerült jól elhúzni az időt. Két és fél óra alatt már újra jöhetett az egy óra várakozás. Mert hát annyit álltunk a Macedón határon, mint amennyi idő kellett maga az ország átutazásához.

 

De a táj lenyűgöző volt, semmihez sem hasonlítható, a hegyeknek és a szakadékoknak a látványa. A Görögök már nem nagyon foglalkoztak velünk, lévén EU ország vagyunk mi is, alig öt perc alatt átjutottunk.

 

Magyar idő szerint ¾ 10-re már Paralia csodálatos templomában gyönyörködtünk. Az apartmanunk kívülről nagyon szép, de belülről ez már nem mondható el. Maga a szobánk, két szoba + konyha + fürdőszoba, és hatalmas sarok erkély nagyon tágas és jó elrendezésű, de a tisztaság és a tányérok, edények tisztasága és minősége már borzasztó. Másokhoz hasonlóan mi is takarítással kezdtünk. Sajnos az edényeket (már ami volt), hiába próbáltuk elmosni, nem sok sikerrel jártunk, mert nagyon kopottak voltak.

 

Délután ötre az iroda meghívott minket egy koktélra, ami mellett az idegenvezető elmondott egy-két hasznos tudnivalót, és felsorolta fakultatív programokat. Sajnos a Delfhi-i kirándulás a kevés jelentkező miatt, valószínűleg nem lesz megtartva. Az Olymposi kirándulásra viszont elmegyünk, mert azt már nagyon várjuk.

                                                                    

A kora estét sétával, és innivaló vásárlásával töltjük, hogy legyen otthon mindig hűtött üdítő és Mythos sör. Kora délután megnézzük a másik apartmant is, amiben a kis barátnőnk van. Ez Kb. 200 méterre van a tengertől, viszont nagyon tiszta és felszerelt. A mi apartmanunk három lépésre van a tengertől.

 

Így már öten csajok, vágunk neki az utcai forgatagnak. Képeslapot, majd gyrost veszünk pitában, és mivel az apartmanunk közvetlen a gyrosossal szemben van, az erkélyen egy Mytos sör társaságában esszük meg. Egy kis pihenő után, este még egy nagy sétát teszünk. Majdnem ½ 2 és a tömeg még mindig hömpölyög az utcán, de mivel mi tegnap hajnal óta talpon vagyunk ezért nyugovóra, térünk. Sajnos a nagy zaj miatt majdnem 4 óra mire végre elalszunk.

 

3. nap Vasárnap                                                   15/2        

 

A késői fekvéshez képest, korán 7 óra körül keltünk. Talán egy órája tért nyugovóra a város, ilyenkor nagyon kihalt. A kávéfőzés után kiültünk a teraszra, és majdnem 9 óra mire észbe kapunk, hogy kenyeret kéne vennünk.

 

Lesétáltunk a pékhez, ahol finom sütemények, és pék árúk vannak. Szívünk szerint mindet megkóstolnánk. Vettünk egy kerek formájú kenyeret, ami egy kicsit le volt lapítva, nem volt egy szép szabályos forma, de az íze egyszerűen szuper. Reggeli után irány a tenger.

 

A parton már alig volt hely, olyan sűrűn voltak a törölközők lerakva, hogy csak valamelyiken átlépve lehetett a vízhez lejutni. Szerintem Pesten, egy kánikulai napon van ilyen tömeg a strandokon. Szinte összeér a válla az embereknek. Kicsit borúsan indult a fürdőzés, de mikor kisütött a nap, hirtelen szinte elviselhetetlen volt a hőség.

 

Mikor már nem bírtuk a hőséget, felmentünk és elkezdtük az ebédet készíteni. Hoztunk pörköltet, jól lehűtve, így csak melegíteni kellet, és tésztát főzni. Az otthonról hozott kovászos uborkával nagyon finom volt. Jó görög szokás szerint, mi is megtartottuk a sziesztát.

 

A pihenés után, jöhetett a délutáni fürdés. Este nem a közeli üzleteket jártuk végig, hanem a fő téren túl sétáltunk. Nagyon sok szép dolgot láttunk. Megtaláltuk a fő tér után azt az üzletet, ahol, ha betelik a fényképezőgép memória kártyája, ráírják CD-re, 4 euróért. Mikor 2001-ben itt jártunk még nem volt a templom mellett a szökőkút, ami nagyon szép és a megvilágítás miatt, több színben játszik.

 

                                                   

Találtunk egy árust, aki a tengerparton maga szedi a kagylókat, és abból készít, hálót, virágot, fát, állatokat. Sikerült két darabot lealkudnunk öt euróra. Nagyon szépek. A barátnőm megkért, hogy vegyek neki egy szép görög szobrot. Úgy gondolta egy 20-25 cm-es kb. 15-16 euró. Sikerült egy üzletben 4-ért egy másikban meg 4,5 vennem, ezért egy kis ráfizetéssel négyet vettem. Tíz óra után értünk vissza az apartmanhoz, és mivel nem vacsoráztunk, a szemben levő „Nikolas”-ban vettünk gyrost pitában. (1,8 eu)

 

Szerintünk itt a legfinomabb, és tadziki is van benne. Az erkélyen ettük meg, egy uzóval, és egy Mytos sörrel. Tizenegy elmúlt, mikor egy esküvői menet haladt el előttünk, majd rendőrök kerestek valakit, hangosbemondón keresztül. Mint utóbb kiderült, egy német kis gyerek tűnt el a partról még kora este.

 

Az egész városban rendőrautók köröztek egész éjjel.

 

Éjfél után tértünk nyugovóra, de rendőrök még mindi keresték a gyereket. Mivel holnap kirándulni megyünk az Olymposra, szerettünk volna korábban nyugovóra térni, de hát ez Görögország, itt szinte senki sem fekszik le csak éjfél, vagy hajnal felé.                            

 

 

4. nap Hétfő                                                      15/3          

 

Reggel hatkor ébredtünk, és meg kávéztunk. Ma megmásszuk az Olympost. Kilencre kellet a buszhoz mennünk, ahol megtudtuk, hogy a német kis gyerek még mindig nincs meg. Olympic Beachen is vettünk fel utasokat, majd Katerinin keresztül elindultunk az Olympos felé. Már messziről is nagyon fenséges volt a látvány.

 

A busszal a Stavros menedékházig mentünk fel (944 m), ahonnan a kilátás egyszerűen gyönyörű.

A fél óra szabadidőt fényképezéssel, kamerázással töltöttük.

 

Innen lementünk Litohoroba. A buszok ezen a napon nem tudtak a parkolóba beállni, mert ma van a heti piac (hétfő). Átsétáltunk a falun, ami nagyon szép és rendezett. Csak reménykedni tudtunk, hogy visszafelé lesz időnk körülnézni. Mivel az óra mutató kezdet delet mutatni, már nagyon meleg volt, és így emelkedőnek felfelé nem volt egy leányálom sétálni.

 

A szakadék bejáratától egy hosszú séta várt ránk, de aki már járt itt az tudja, hogy megéri a fáradozást. A keskeny kb. 60 cm széles beton járda két oldalán mély szakadék tátongott, és korlát legtöbbször csak az egyik oldalon volt. Felettünk az égbe magasodó sziklák, alattunk a mélység. A járda a szikla szélén futott végig, de voltak helyek mikor egy kis híd volt építve, és ezen a viszonylag keskeny részen hömpölygőt a kétirányú turista forgalom.

 

A majd 40 perces séta végén elénk tárult „ZEUS kádjának” nevezett szépséges kis tavacska vízeséssel.

 

Néhol még a sétaút alatt is hallani a víz zúgását, de látni nem látni. Ha jól tudom a járda alatt, vezetik el egy vezetékben. Visszaérve Litohoroba, megnéztük a templomot, a gyönyörű régi

                                                                       

házakat, a fő téri szökőkutat, majd a piacon vettünk gyümölcsöt. Megvártuk, hogy mindenki visszaérjen, majd ismét elindultunk, és a Patamonasi vár érintésével fel mentünk a hegyre egy elhagyatott kis faluba. Ez a falu – Pantelemonas – valamikor régen egy kis hegyi falu volt, de egy természeti csapás romba döntötte. Egy külföldön élő görög ember támogatásával, most el kezdték újjá építeni.                                                                                

 

Belül tégla, kívül kővel rakják ki, így úgy néz ki, mint régen.

Most nyert meg egy EU támogatást is, a helyre állításra. Itt kaptunk ebédet is, valami kolbász kinézetű fasírtot, zöldséges rizzsel, és görög salátával. Négy óra után értünk haza. Haza érve ittunk egy ouzót, hogy a még le nem sétált vacsorát leöblítsük. Már teljesen görögösen élünk, így a délutáni sziesztát nem hagyhattuk ki.

 

Estefelé megint a „Nikolas” tavernát vettük célba, csak most ott helyben fogyasztottuk el a vacsorát. Gyrost pitában, sült krumpli, és fél literes csapolt Mytos sör. Ezt a hatalmas vacsorát alaposan le kellett sétálnunk.

 

Megint körbe jártuk Paraliát, és találtunk még eddig fel nem fedezett üzleteket is. Már tíz óra elmúlt mire haza botorkálunk. Az erkélyről még nézelődtünk pár órát, majd hajnal felé nyugovóra térünk.    

 
               

 

 

 

 

5. nap Kedd                                                      15/4

 

A korai ébredés után az erkélyes elkortyolgattuk a kávénkat. Az idő kicsit borús volt, ezért úgy döntöttünk, hogy bemegyünk Katerinibe, a Shampions szupermarketbe.

 

A fő térről indult a busz, jegyet az automatából vettünk (1,10 eu). A buszra nem kell sokat várni, hamar jön. A hatalmas tömeg pillanat alatt tölti meg a buszt. Mikor pár éve itt nyaraltunk még nem volt így kiépítve,

Ezért előbb szálltunk le a buszról, mint kellett volna. Így egy kicsit sokat kellett sétálnunk, de nem bántuk meg, mert így láttunk struccokat, és a lugasokon kilószámra függő kiviket.

 

A látvány megérte a sétát. Az üzlet sokat nem változott, olyan, mint nálunk bármely szuper vagy hipermarket. Végig néztük mi olcsóbb, illetve drágább, és majd e szerint fogunk vásárolni.

Mire ki értünk a fő utcára, már jött is a busz. Leintettük, és mivel nem vettünk jegyet vissza felére is, így a sofőrtől kellett venni.

 

Már elmúlt az ebédidő, így már nagyon éhesen értünk haza. Az otthonról hozott sült húst ettük kenyérrel és fetával. Délután szieszta lenne, de persze vannak turisták, akiket ez nem érdekel.

 

Késő délután útra kelünk, és a falu másik vége felé indulunk, mert ma itt kezdjük majd a sétánkat. A fő téri templomtól 1 percre nyitottak egy Mc Donalds éttermet. Itt vettünk egy fagyit, smarties cukorkával (2 eu). Ismeretlen helyeket is találtunk, meg olyan üzletet is, amiben olcsóbbak a görög mintás, vázák, bögrék, cukortartók, stb.

 

 

 

 

Az egyik ezüst üzletben kerestünk boka láncot ajándékba. A tulajdonos látva tétova nézelődésünk, hangulatjavítónak megkínált minket vörösborral. Nagyon finom volt és meghozta a kedvünket a vásárláshoz.

 

Egy kiadós nagy séta után hazafelé vettük az irányt. Mivel ma érkeztek új utasok a velünk szembeni apartmanba, és még több helyre is, a mai éjszaka mozgalmas. Hajnal 3 – ½ 4-ig nyüzsög az utca forgataga.

             


 


6. nap Szerda                                                     15/5

 

A tegnap esti lefekvés, ma hajnalra sikerült, ezért „csak” 7-kor ébredtünk. A szokásos reggeli teendők: kávéfőzés, bevásárlás a péknél, reggeli a teraszon (hogy fog ez hiányozni otthon). Szerettünk volna ajándékot venni, egy közös ismerősünknek, de az üzlet ½ 11-kor még nem volt nyitva.

 

A délelőtti fürdés után, arra lettünk figyelmesek, hogy egy kislány hangos sírás közepette rohangál le – föl. Mint kiderült elhagyta a szüleit. Két idős hölgy próbálta megnyugtatni. Annyit sikerült megtudniuk a kislánytól, hogy hol látta utoljára a szüleit. Visszasétáltak, és nem sokára előkerültek a szülők. Ők és a két nagyobb testvér bement a pékhez, a kicsi meg tovább jött. Azt hitte, hogy ő maradt le, ezért szaladt előre, pedig pont ez volt a baj. Az a jó, hogy hamar megtalálták egymást, és a szülők nem győztek hálálkodni, a két hölgynek. Mire a kislány haza került, elkészült a zöldborsófőzelékünk is.

 

Egy kis pihenő után, a szemközti gyrosostól hoztunk fel frapét, ami nagyon finom volt, és az erkélyen fogyasztottuk el.   

 

A szieszta után elindultunk bevásárolni, mert úgy gondoltuk, első héten megveszünk mindent, amit szeretnénk, és a maradék költőpénzt már könnyebb lesz beosztani.

 

A part mellett haladó utcán fedeztük fel, a Fradi gyrosost, amit már sok ember ajánlott. Nagyon sokan voltak, így csak az üzletben kiállított ereklyéket néztük meg. Furcsa volt látni, hogy ilyen messze hazánktól, sok Fradi fénykép, bögre, sál, stb. van az üzletben. A tulajdonos mikor látta, hogy magyarok vagyunk, hangosan kiabálta, hogy „Hajrá Fradi”.   

 

Másfél óra séta után, a hozzánk csatlakozott barátnőnkhöz mentünk fel, a másik apartmanba. Egy kis borozgatás után (Apelia), ismét irány a nyüzsgő forgatag.

 

A parton három tetőtől talpig népviseletbe öltözött indián zenélt.

Nagyon szép volt a ruhájuk, és a zenéjük is nagyon tetszett.

Még most nyaralásunk ötödik napján is találtunk olyan üzletet, amit eddig nem fedeztünk fel. Az erkélyen még elbeszélgettünk és ½ 2 felé nyugovóra tértünk.            

 

 
 

 

 

 

 

 

7. nap Csütörtök                                             15/6

 

Ébredés, kávé, reggeli, a már jól megszokott dolgok. A közért még nem volt nyitva mikor oda értünk, de a tulaj megkérdezte, mit szeretnénk. Mivel csak egy telefon kártyát szerettünk volna, így kivételt tett, és hozott nekünk. Sikerült telefonálnunk.

 

Délelőtt rövid fürdés, majd egy kis séta a még szinte kihalt utcán.

 

A mai napra Alikest a sólepárlót terveztük, de sajnos azt az infót kaptuk, hogy nem megy oda busz Paraliáról. A Kateriniből induló buszokról még nem sikerült semmi pontosat megtudnunk, de még van időnk, mert még csak a nyaralásunk 1/3 telt el.

 

Ebédre gyrost pitában terveztünk, ezért leszaladtam a szemközti tavernába venni, majd az erkélyen elfalatoztuk, ouzó és Mythos sör társaságában.

 

A délutáni szieszta után lementünk fürödni. Akadt egy kis váratlan vendégünk, mert egy kis madár betévedt a konyha ablakon, és csak segítséggel sikerült kitessékelni.

 

Az esti sétát az Omolos Discó felé kezdtük, a parton, és a mólón végigsétálva fényképeztünk, és kameráztunk. Mire a barátnőnk csatlakozott, mi már a naplementében gyönyörködtünk.

 

A sétáló utcán végig néztük megint a sok üzlet kínálatát, majd a Katerini felé vezető fő utón megkerestük a Hot Dog House-t.

Csak egy hot dogot vettünk, mert a többség nem volt éhes. Hát mi jártunk jobban, mert nem volt jó.

 

Hiába a görög gyrosnál nincs jobb.

 

Az estét kártyázással és nézelődéssel zártuk.

8. nap Péntek                                                    15/7

 

A „Drága” jó szomszédunk (magyar), kiabálására ébredtünk ½ 6-kor. Az erkélyről hozta valaki tudtára, hogy szerinte nem kell sietni, mert csak 6-kor van a Skiathoszi kirándulás találkozója. Szerintem ezt nem hajnalban kéne megbeszélni.

 

A barátnőnk is elment a hajókirándulásra, és bevallom egy kicsit fájt a szíven, mert nagyon mentem volna én is ( tavaly voltam), de sajnos minden kirándulást nem tudok finanszírozni, így az idén erről lemondtam.

 

A szokásos reggeli teendőnk, mint a kávé, pék, és a reggeli után egy rövid séta következett.

 

A megígért foci mezeket délelőtt terveztük beszerezni, mert ilyenkor nincs tömeg. Nálunk már megszokott, hogy a család legkisebb tagjának (8 éves), foci mezt kell vennünk. Az évek során csak annyi változott, hogy nem megmutatja az újságban, vagy elmondja, hanem már saját kezűleg írja le melyik csapat, melyik mezét vegyük. Nagyon tud örülni az ajándékoknak.

 

Bementünk az irodába, mert első információnk szerint a vasárnapra tervezett Makrigiallosra tervezett utunkat csak taxival tudjuk megtenni. Az irodában dolgozó ismerősünk (Timi), telefonált egy taxisnak, aki estére ígért pontos választ.

 

Ebédre volt még egy adag pörköltünk, amihez főztünk rizst, és még egy kis hazai kovászos uborkánk is volt.

 

Szieszta után bementünk az irodába, a taxi árát megbeszélni. Négyünket 30 euróért vitt volna oda-vissza. Drágának találtuk, ezért nem kértük.

 

Este átmentünk Olympic Beacre, de nem a helyi buszt választottuk, hanem a „kis vonatot”. Igaz, hogy ez nem 1 hanem 2 euro volt fejenként, de nem bántuk meg, mert először körbe vitt minket Paralián, majd a parti sétányon döcögtünk át Olympic Beacre, ahol a főtéri templomnál szálltunk le.

 

Megnéztük a templomot belülről is, majd a sétáló utca felé indultunk. Sokkal csendesebb és nyugodtabb, mint Paralia. A bevásárló résznél már itt is nyüzsgő forgatagban találtuk magunkat, sok-sok üzlettel, és étteremmel. Másfél két órát nézelődtünk. Visszafelé ismét a kis vonatott választottuk. Most még hangulatosabb volt, mert a partról indult, és a nap ép lemenőben volt.

 

Visszaérkezve, végig mentünk a sétáló utcán, ahol egy arany festékkel bevont élő szobrot láttunk, ami akkor mozdult meg mikor valaki dobot neki pénzt, és akkor oda is állhatott egy közös fényképért.

 

Este az erkélyen sokáig nézelődtünk, ahogy mindenki, aki holnap megy haza, rohant még a maradék ajándékot megvenni.

 

A kis barátnőnk, aki Szkiathoszon kirándult, este 10 után ért haza. Azt mondta, nagyon jó volt, csak az a baj, hogy pont a haza indulás előtti napra esett, ez a szép élmény dús, de fárasztó kirándulás.

 

A holnapi napra a Katerini piacot terveztük, így viszonylag korán, éjfél után tértünk nyugovóra.      

 

 

 

 

 

 

9. nap Szombat                                                 15/8

 

Reggel 6-kor keltünk, mert korán Kateriniben szerettünk volna lenni, hogy időben visszaérjünk, a barátnőnk való búcsúra. Hétkor már a buszmegállóban voltunk, és alig őt perc múlva jött is a busz.

 

Katerinibe érve, a fő tér után kellett leszállni. A leszállást pontosan onnan lehet tudni, hogy a fő térnél balra egy templom van, jobbra pedig egy bank, szemben pedig egy hatalmas park, amit most építenek újjá. Tehát ez után leszálltunk, és jobbra indultunk, mivel több görög asszonyt is láttunk, kis bevásárló kocsival arra menni. Hamar megtaláltuk a piacot. Itt aztán minden van, a frissen fogott haltól, a gyümölcsig, a ruhától a cipőig minden. Végig jártuk töviről-hegyire az egészet. Vettünk ruhát, gyümölcsöt, és kis apró halat is. A kis hal 1 kg 4 euró volt, ami az étteremben egy adag (5-6 db) 7 euró, így bőven megérte. 

 

A piac végén rátaláltunk a központi pályaudvarra. Megnéztük, és megy busz Makrigialosba, így leírtuk a menetrendet, mert holnapra írták a kagylófesztivált, amit nem szerettünk volna kihagyni.

 

Kár, hogy azok, akik egy hétre jönnek nyaralni, nem tudnak a piacra menni.

 

A visszafelé vezető utat, egy kicsit bonyolultabb volt megtalálni, mert Katerini központja sok sétáló utcából áll. De azért hamar megtaláltuk, s így mát 10-re otthon voltunk.

 

A hazafelé induló buszok nem sokkal az előtt, hogy haza értünk, megérkeztek, így a bőröndöket már felrakták, s az indulást 11-re ígérték nekik.    

 

A piacon vásárolt kis halakat, paprikás lisztben megforgattuk, és olajban kisütöttük. A szemközti tavernából hoztunk sült krumplit, és mivel nem mindannyian szeretjük a halat, vettünk még gyrost, és grillezett kolbászt is. Készítettünk még görög salátát is fetával.

 

A délutáni szieszta alatt megint hoztunk fel frapét, a szemközti tavernából.

 

A délután folyamán kaptunk egy SMS, hogy a 11-kor elindult busz, még most nem messze tőlünk egy parkolóban áll, mert a Neo Poriból várnak még utasokat. Már rég a határon kellett volna lenniük.

 

Az esti sétánkat a szemközti iskolában kezdtük, mert a mai napra egy kiállítást hirdettek. Délután egy zászlós felvonulás keretében nyitották meg. Sajnos nem tudjuk pontosan, kik készítették a képeket, de nagyon szépek voltak. Nagy sajnálatunkra nem beszélünk görögül, és később sem sikerült kideríteni, miért volt ez a szép megnyitó és a kiállítás. Mindenki, aki megnézték a kiállítást, kapott üdítőt és süteményt, természetesen a turisták is, amennyit csak akartak. Házi készítésű sütemények voltak, különféle ízesítéssel, habos, csokis, túrós és nem voltak túl édesek.

 

 

Az esti séta után, majdnem ½ 2-ig a teraszon nézelődtünk.

 

 

      

 

    

10. nap Vasárnap                                                15/9

 

Reggel gyorsan megittuk a kávénkat, mert a mai nap Makrigialost vettük célba. Az egyik utazási iroda a katalógusában azt írta, hogy július 22-23-án lesz a kagyló fesztivál, és mi nagyon kíváncsiak voltunk rá.

 

Készülődés közben kaptuk az SMS, hogy ½ 4-re a Hősök terén volt a busz, ami előző nap indult el, és amin a barátnőnk is volt.

 

Eddig öten nyaraltunk, de mivel, nagy bánatunkra az egyik barátnőnk haza ment, a másik meg fáradt volt, így csak hárman vágtunk neki az útnak.

 

Paraliáról a 8 óra után pár perccel, érkező busszal, átmentünk Katerinibe (1,10 eu), ahol, mint előző nap, most is a fő tér után szálltunk le, és egy rövid séta után már a központi pályaudvaron voltunk.

 

Makrigialosba délelőtt 9,45-kor és 11,15-kor megy busz. Még bőven volt időnk, így tudtunk a korábbi buszra is venni jegyet (1,70eu). A busz indulása előtt, még volt időnk, így kerestünk egy pékséget, ami persze zárva volt, mert hát ugye vasárnap van.

 

Ami nálunk Magyarországon talán sosem fordul elő, a busz percre pontosan indult. Mindig csak annyi jegyet adnak el, ahány ülőhely van a buszon, és nagyon tiszta, és komfortos volt. Alig 20-25 perc múlva, már Makrigialos fő terén voltunk. A busz a templom mellett tett ki minket, ahonnan a tengerpart felé gyalog indultunk el.

 

Betértünk egy pékségbe megreggelizni, ahonnan véletlenül vettük észre, hogy egy villanyoszlop tetején egy négytagú gólya család lakik. A kis fiókák már tudtak repülni.  

 

Lesétáltunk a kis meredek utcán, és egy felejthetetlen látvány tárult elénk. Csodálatos itt a tenger part. A vízen sok halászbárka volt, és még a kifeszített halászhálókat is lehetett látni.

 

Végig sétálva a parton, rengeteg taverna volt. Makrigialos kis öblét két oldalról nagy sziklák veszik körül. Találkoztunk magyarokkal, akik elmesélték, hogy ha elindulunk a sziklás part mellett, és átkelünk a kis hegyen, ott találjuk Alikest, és a só lepárlót. A partról lehetett is látni a kitermelő gépeket. Sajnos nem készültünk fürdőruhával, az iszapfürdőzéshez, illetve egyikünkön valószínűleg a sós tengervíztől, apró piros pöttyök jelentek meg. Talán ha van fürdőruhánk, akkor megtesszük a sétát a hegyen át, bár a hőmérő mutatója 35 fokot mutatott. Így az Alikesi kirándulás egy későbbi nyaralásra maradt.

 

Sajnos a most hétvégére „meghirdetett” kagylófesztivál, az előző héten volt, ami egy kicsit bosszantó, mert ha tudjuk, hogy nem most van, akkor pénteken jöttünk volna, mert akkor van itt piac.

 

Visszasétáltunk a kis emelkedőn, és közben a csodálatos kis házakban gyönyörködtünk. Megtaláltuk a Dias apartmant, amiről már sokat hallottunk, mások elbeszéléseiből.

 

Alig múlt dél, mikor visszaértünk, a buszmegállóba. A menetrend szerint 13 és 15 órakor jön. Mivel volt még időnk, megvettük a jegyeket a trafikba (1,70eu), és még sétáltunk egy kicsit a környéken.

 

Nagyon jó volt a légkondicionált buszban utazni, mert már nagyon meleg volt. Katerinibe érve, átsétáltunk a sétáló utcákon, és felszálltunk a hazafelé menő buszra, amit épp, hogy elértünk.

 

Paraliára érve úgy döntöttünk, hogy mivel már fél három felé járt az idő, beülünk az apartmanunkkal szembeni tavernába. Vettünk grill kolbászt, sült krumplival, tzadzikivel, és csapolt Mytos sörrel. Alig bírtunk az első emeletre felmenni, úgy jól laktunk.

 

Hatalmas szieszta után, megint útra keltünk, és nagy meglepetésünkre még mindig találtunk olyan üzletet, amit még nem láttunk.

 

Éjfél már rég elmúlt, mikor a szemközti apartmanban lakó magyar fiatalok az erkélyről ismerősöket vettek észre. Hangos kiabálással üdvözölték egymást. Az erkélyen 7 az utcán 12 magyar üvöltőzött. Majd mindenki az utcán iszogatott, két hűtött üveg Jagermaister társaságában. Pár perc után már teli torokból énekelték a „rendes ember én már nem leszek „nótát. A nagy buliba, még érkezett úgy 8-10 magyar. Így hajnal 1 felé már majd 30 magyar bulizott, és nagy bánatunkra csak 3 felé tértek nyugovóra.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. nap Hétfő                                                15/10

 

Reggel a kávé után, egy kis séta következett, mert a bundás kenyérhez kellet tojást vennünk. Az összes maradék kenyeret felhasználtuk. Nagyon jól eset mindenkinek.

 

Délelőtti vásárlásunk alkalmával megbeszéltük, hogy ma lecsó lesz az ebéd. Ezen felbuzdulva vettünk, még egy doboz tojást, és kenyeret. Majdnem meleg volt még a kenyér a péknél. A lecsó illata betöltötte az egész környéket, így attól féltünk, hogy mindenki átjön ebédelni.

 

A kiadós szieszta után a környék üzleteit megunva, ismét Olympic Beac felé vettük az irányt. A menetrendszerinti járattal mentünk át. Nagyon szépen kiépített part, és szép rendezett apartmanok sorakoznak az egész kisvárosban. Végigsétáltunk a bevásárló utcán. Nagyon sok üzlet van ott is. Találtunk olyan üzletet, amiben nagyon szép szobrok voltak, amik nem is az értékük, hanem a jópofaságuk miatt tetszettek.

 

Este a kisvonattal jöttünk haza, mert sokkal hangulatosabb, ahogy a parton végig halad, és közben szól a görög zene.

 

A főtéren mikor leszálltunk, még vettünk sült kukoricát. Bár nem vagyunk kukorica, rajongok, de ez most nagyon jól eset.

 

Eszünkbe jutott, mikor Sartin az óriás palacsintát kóstoltuk meg, banánnal, és csoki öntettel. Alig a felét sikerült megennünk, mert majdnem 40 cm átmérőjű volt, és persze ezt is egy esti séta után, éjféltájban kóstoltuk meg.

 

 

 

 

 

Az erkélyen miközben a kukoricánkat eszegettük, már a következő napon járt az eszünk, mert holnapra a Theszaloniki kirándulást terveztük.

 

Be kell, hogy ismerjem, egy kicsit féltem, mert én vállaltam be a jegyek vásárlását, és a szervezést, és mindezt úgy, hogy nem beszélek csak magyarul. Talál a sok év tapasztalata, segít, mert 12 éve járok Görögországba, és szinte Európa minden országában is jártam már, az elmúlt 15-20év alatt, térképpel és szótárral.      

 

Alig múlt éjfél, és már pihenőre is tértünk, mert holnap biztos, hogy fárasztó, de élményben gazdag utunk lesz.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. nap Kedd                                                 15/11

 

Reggel a szokásos kávénk után, a péknél vásárolt finom falatok után, elindultunk Katerini, majd Theszaloniki felé.

 

A busz, ¾ 8-kor jött (1,10eu), ami bevitt minket Katerinebe, és a már ismerős helyen, a fő tér után szálltunk le, majd jött a rövid séta a főpályaudvarhoz, ahova 8,21-re értünk. Még volt 9 percünk a busz indulásáig, így gyorsan vettünk jegyet (5,40eu), mert bár félóránként indul, de szinte mindig tele van. Talán már említettem, az előző kirándulásunknál, hogy a görög buszokon csak ülőhely van, tehát ha későn érünk, várnunk kell a következő buszra.

 

A busz pontosan ½ 9-kor indult, és egy óra múlva már Theszaloniki külső kerületében jártunk. Nagyon kényelmes luxus buszok járnak, a nagyobb távolságokra, és mindenkinek a jegyen szerepel az ülése száma is, így csak annyi jegyet adnak el, ahány ülés van, és még a vitákat is el lehet így kerülni.

 

Theszalonikiben, a központi buszpályaudvar a város szélén van. Mikor 10 évvel ezelőtt itt jártunk, még a város közepén volt a buszvégállomás. Innen rengeteg busz indul, a szélmalom minden irányában. Úgy döntöttünk taxival bemegyünk, a Fehér toronyhoz, így biztosan nem tévedünk el. Négy személyre, 4 eu fizettünk.

Sajnos belülről nem tudtuk megnézni, mert körbe volt kerítve, talán belülről restaurálták. Kívülről is nagyon szép, talán épp ezért vált a város szimbólumává.

 

A parton végigsétáltunk, a Fő térig, majd onnan a nyüzsgő piac felé indultunk. Útközben nagyon sok, régi és új építésű gyönyörű házak között mentünk el.

 

 

Minden üzletben 30-70% vásár volt, még a nagynevű butikokban is. Persze ez nem azt jelenti, hogy mi nagyon bevásároltunk volna, mert leárazva is nagyon drága volt minden. Egy átlagos póló, Paralián 8-10, Olympic Beachen 5-6, Theszalonikiben a butikban 45-50, a piacon 3-4 euró volt. Természetesen a butikban egy kicsit jobb a minőség, de nem annyira, mint amit az ára után várnánk.

 

A piac kicsit megváltozott, 5-6 év alatt, mert akkor voltunk itt a piacon átutazóban. A tenger felől nézve, a jobb oldalon szinte csak tavernák voltak, egy-két kézműves műhellyel, míg a baloldalon a piaci, turkálós árútól az élelmiszerig, a jobb minőségű ruházati árúktól a fűszernövényekig, és persze a csempészet ukrán cigarettától a kínai árúig minden volt.

 

Több órás séta után, beültünk egy tavernába. Csirke szuvlakit kértünk, tadzikivel, és sörrel. Nagy adag volt is finom. Egy órát sem ültünk ott, de a bóvlikat árulók és a kéregetők szinte őt percenként zavartak minket. Kb. 6-7 CD árus, 4-5 kéregető, 3-4 kínai árus, még jó, hogy sok helyen ezt nem engedik meg.

 

A finom és kiadós ebéd után, elindultunk taxi állomás keresni, mi közben még megnéztünk egy gyönyörű templomot is. Szinte egymást érik a műemlék értékű házak, templomok. Megnéztük még a régi, piacot is. Benéztünk még több nagyáruházba is, de nem vettünk semmi.

 

Taxi csak akkor áll meg, ha van utasa, és az megengedi, hogy azonos irányba menő más utas is beszálljon. Mivel mi négyen voltunk, nem fértünk volna be más mellé, ezért csak taxi állomáson szállhattunk be. Találtunk is hamar, és alig telt el 5-6 perc már jött is egy.

 

A térkép segítségével elmagyaráztuk, hogy a buszpályaudvarra szeretnénk menni. Most is 4 eu fizettünk.

A buszpályaudvaron először a pénztárhoz mentünk, mert nem tudtuk pontosan mikor megy busz Katerinibe. Megvettük a jegyeket, és még jó, hogy rögtön rá is néztünk, mert 15,44-kor vettük meg, és a busz 15,45-kor indult, tehát volt 1 percünk, hogy a hatalmas csarnokban megtaláljuk azt a helyet ahonnan a mi buszunk, indul. Arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg onnan indul ahova reggel is érkezett. Szerencsénk volt, mert onnan indult, illetve pont akkor értünk oda mikor az utasok fele már felszállt, így nem kellet a busznak mi ránk várni.

 

Katerinibe érve átsétáltunk a helyi járathoz, ami szinte rögtön jött, így hamar haza értünk.

 

Gyorsan lepakoltuk mindent, és leszaladtunk a tengerbe fürödni, mert mát nagyon hiányzott.

 

Fürdés után, mikor a papucsokhoz értünk, egy pár hiányzott. Ami a legfurcsább, pont egy régi, kitaposott papucsot vittek el, míg az új viszonylag jó minőségűt pedig ott hagyták. A két hét alatt, és az elmúlt évek során, ilyen még nem fordult elő velünk. Nagy valószínűséggel, az aznap érkezett új turnus valamelyik tagjának volt jó a méret. Kicsit bosszantott, minket a dolog, mert általában egy nyaralásra nem hozunk több párat magunkkal.

 

Az esténk is mozgalmas volt, mert szemben is turnusváltás volt, és a hét zajos fiatal helyett, tízet kaptunk. Hoztak magukkal CD lejátszót is, így hajnalig dübörgött a zene. Vagyis csak ¾ 1-ig, mert akkor levertek két poharat, amik a második emeletről elég nagy csattanással értek földet. Még jó, hogy sétáló épp akkor nem jött arra. Az egyik görög ember, aki a gyrososnál vacsorázott, rendőrt akart hívni, de mivel a magyarok kétszer is lejöttek bocsánatot kérni, így végül nem tette. Ez a görög valószínűleg valamiféle „polgárőr” volt, mert többször is láttunk a két hét alatt. Kettő felé tértünk nyugalomra.

 

13. nap Szerda                                                 15/12

 

Mivel tegnap elég fárasztó napunk volt, ezt a napon szinte végig pihenéssel töltöttük. Reggel a pék után, megittuk a kávénkat, megreggeliztünk, majd irány a part.

 

A délelőtt fürdőzéssel telt. Nagyon szép napos időnk volt ma is, így semmi sem zavarta meg a pihenésünk. Már két hete itt vagyunk, de rossz időnk még nem volt. Persze nem is hiányoltuk.

 

Dél körül felmentünk, és neki láttunk az otthonról hozott krumplis tésztát elkészíteni. Nagyon gyorsan kész lett, mert csak tésztát kellet főznünk, mert a krumplit otthon elkészítettük, és a hűtőtáskában hoztuk ki. Nagyon jól eset, mert a húsos dolgokból, már elég volt.

 

Egy kiadós szieszta után, ismét lementünk a partra. Találkoztunk magyarokkal, akik a „Németh Travel” szervezésében, Zalából érkeztek. Nagyon sokat beszélgettünk, a vízben fürdőzés közben. Már ők is voltak Paralián, és egy kicsit csalódtak, mert sokkal zsúfoltabb, mint pár éve volt. Az apartmanúk nagyon pici, ahogy mesélték, alig férnek el hárman, a konyhában meg egy ember is szűkösen. Nekünk nagyon szerencsénk volt, mert a mi konyhánk viszont nagyon tágas. Ők is úgy vették észre, hogy Paralia szinte megtelt, és nem bír már több turistát. Nekünk is ez volt az első észrevételünk.

 

A parton pihenéssel, és napozással telt a délután. A mi apartmanunk közvetlenül a parton volt, és előtte annyian fürödtek, hogy napozni szinte csak állva lehetett. Mi mindig lesétáltunk fürödni, és utána az erkélyen napoztunk. Ez volt talán az első nap, hogy itt napoztunk.

 

 

Sajnos a második hétre megérkeztek a „szarkák” is, mert a mi papucsunt után, a szomszéd házban lakóktól egy kis táskák loptak el, kulcsokkal és pénzzel. Elég szomorú, hogy már nincs semmi biztonságban.

 

Este lementünk a parti sétányra, mert a múlt héten is szerdán zenéltek itt az indiánok. Most feltöltött kamerával indultunk el. Több mint fél órát zenéltek, majd egy kis pihenő és CD árusítás után újra zene. Ez a fajta zene, olyan hangulatos, hogy mindig megnézzük, ha lehet.

 

Éjjel 11-kor még, 31° volt.

 

Vásároltunk még egy-két apróságot, majd sétáltunk még kicsit. Az erkélyen ülve hajnal 1-ig beszélgettünk, és mivel a parton ittas fiatalok fürödtek, a „sétáló” utcán meg a motorosok száguldoztak, nem sokat tudtunk pihenni. Nem baj, majd otthon kipihenjük a nyaralás fáradalmait.

 

Minden ablakot, és az erkélyajtót is kitártuk, így a tenger felől kaptunk egy kis frissítő szellőt. Talán hajnal 3 felé hűlt le a levegő annyira, hogy pihenni tudjunk.        

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

14. nap Csütörtök                                             15/13

 

Ebédre apró halat szerettünk volna venni, ezért reggel 6-kor lesétáltunk a hajókikötőbe. Séta közben gyönyörködtünk a csodálatos napfelkeltében. Egy pár képet sikerült készítenem, de majd holnap kamerával rögzítem az egész napfelkeltét.

 

Vettünk apró halakt, a 70 dkg 1 euróba került, így még olcsóbb volt, mint a Kateriniben a piacon. A kikötőből visszafelé, bementünk a pékhez, és a szuper marketbe is.

 

Reggeli után megpucoltuk a halakat, és besóztuk. Mivel az óra még csak 10 órát mutatott, de az idő már most is nagyon meleg volt, úgy döntöttünk egy kis sziesztát iktatunk be.

 

A pihenő alatt gondolatban elkezdtem csomagolni, mert sajnos holnap már a valóságban is kell. Én a csomagolást először gondolatban szoktam kezdeni, úgy hogy végig gondolom mit hova tegyek, így mikor már ténylegesen pakolok, mindennel meg van a helye. Ez a fajta „gondolati” csomagolás azért jó, mert nem kell a táskát vagy a bőröndöt többször ki- és bepakolászni. Sokszor néztek már rám furcsán, de nekem így könnyebb a pakolás.

 

A pihenő után, lementünk fürödni a tengerbe, és a víz most egyszerűen fenséges volt. Felüdülve, és frissen álltunk neki az ebéd készítésének.

 

Hasábburgonyát megint a szemközti tavernában vettünk, amihez kisütöttük a reggel vásárolt apró halakat is. A maradék fetából, paprikából, paradicsomból, hagymából, készítettünk görög salátát. Nagyon finom volt az ebéd.

 

A délutáni szieszta után, ismét egy tengeri fürdőzés következett, ami nagyon jó volt, valószínűleg az elmúlt két hét legmelegebb napja a mai.

Megvártuk, míg alkonyodik, és csak utána mentünk a városba sétálni. Több éve, talán van 6 is, szerettem volna egy bőrkabátot venni, de otthon nem sikerült, mert elég válogatós vagyok. Most a séta közben találtam egy olyan fazont, ami tetszett. Az eladó még a kiválasztott kabáton kívül, mutatott vagy 15-20 félét, de maradtam a kiszemelt darabnál, mert ez egy téliesített, kapucnis darab volt, és viszonylag olcsó. Otthon a hasonlókat 35-40 ezerért láttam, itt meg 86 euróért sikerült vennem. Nagyon tetszik.

 

Most már csak újra kell gondolnom a csomagolást, hogy minden elférje hazafelé is, mert táskát nem szeretnék venni.

 

A velünk szemben lakó magyaroknak, megint sikerült akkora lármát csapniuk, hogy elnyomták a város zaját.

 

Este 10-felé indultunk sétálni, és még mindig 30°˙volt.

 

Ettünk egy sült kukoricát, mert szinte már nem telik el nap, hogy ne vegyünk. Most nem a szokott helyen vettünk, ugyan itt is 1eu volt, de kaptunk mellé egy szem cukorkát, és egy kis görög papírzászlót.

 

Hajnali 2 felé tértünk nyugovóra.

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

15. nap Péntek                                               15/14

 

Utolsó napunk, amit teljes egészében itt tölthetünk. Előző nap egy kicsit elbambultam a napfelkelte elejét, és még kamerát sem vittem, ezért korán felkeltem, és lesétáltam a partra. Annak ellenére, hogy csak 6 óra van (otthon még csak 5óra), nagyon sokan voltak kint, kamerával és fényképezőgéppel. Én mind a kettőt levittem, így mind a két kezem foglalt volt. Reméltem sikerülni fog legalább valamelyik.

 

Mire visszaértem a többiek már lefőzték a kávét. A péknél már megint nem tudtuk eldönteni, mit szeretnénk enni, mert annyi finomság volt.

 

Reggeli után irány a tenger. Jó sokáig bent voltunk, mert fürdés közben is már csak arra tudtunk gondolni, hogy holnap már indulunk haza. Mint előző nap, ma is csúcsokat döntögetett a meleg. Az időre amúgy sem mondhatunk semmit, rosszat, mert a 17 nap alatt, csak napsütésbe, és melegbe volt részünk. Mikor 2001-ben itt nyaraltunk, akkor is csak egy napunk volt borús.

 

Nem szerettünk volna nagyon bevásárolni élelmiszerekből, ezért ebédelni lementünk a szemközti tavernába, egy finom ebédre. Már szinte mindent végigkóstoltunk, ezért a gyrostált rendeltük megint, plusz sült krumplival, tatzikivel, és az elmaradhatatlan Mythos sörrel. A kiadós ebéd után, egy hosszú szieszta következett.

 

A szieszta közben a már említett „gondolati” csomagolás kellett átgondolnom, mert egy kicsit több lett a csomag, mint gondoltam. De nem kell kétségbe esnem, mert én mindig berakok egy sport táskát a bőrönd aljára, így a tegnap vett kabátnak is lesz helye.

 

 

 

Este még egy jó kiadós sétára indultunk. Sikerült a templomot belülről is, tömeg nélkül megnéznünk. Az oldalsó kis kápolnában sem volt ép senki. Már indulni készültünk, mikor felfedeztük, hogy van egy alagsori rész is. Lementünk az alagsorba, ahol szintén egy kis kápolna volt. Erre a részre nem emlékszem, hogy régen is itt volt, vagy csak ép nem volt nyitva. Valószínűleg, keresztelőket, és temetéseket tartanak itt, mert nem olyan díszes, mint a templom fenti része. Van egy oldalsó, és egy elő része, ahol felújításra váró, székek és szekrények voltak. Nagyon érdekes volt, ezt a részt is felfedezni.

 

Sajnos, ez az utolsó esténk, ezért nem sokáig nézelődhetünk, mert még be kell fejeznünk a csomagolást.

 

Hazafelé bementünk az irodába, ahol megmondták, hogy nem az emeletes busszal utazunk, és már azt is tudták, hogy Neo Pori utasok is lesznek. Csak remélni tudtuk, hogy mi nem várunk annyit rájuk, mint az előző heti csoport.

 

Gondolva a hosszú útra, ami holnap vár ránk, elég hamar, már ½ 12-kor nyugovóra tértünk. Persze aludni, csak úgy 1 ½ - 2 óra múlva tudtunk, mert már a hazafelé út járt a fejünkbe.

 

Már előre azon járt a fejünk, hogy a buszon, már megint a Srekk 1-2, vagy a Stuart Litte kis egeret kell megnéznünk.

 

 

         

 

 

 

     

 

 

 

16.-17. nap Szombat – Vasárnap                             15/15

 

Reggel korán ébredtünk, és rögtön a pék felé vettük az irányt. A pék „bácsi”, kérdezte, hogy most megyünk-e haza, és miután sajnos igennel kellett felelnünk, kedvesen elköszönt tőlünk.

 

Még utoljára szétnéztünk a kihalt, csöndes utcákon, ahol esténként hömpölyög a tömeg, most meg rajtunk kívül csak, pár magyar utas sétál, akik szintén ma indulnak haza.

 

Visszaérve az apartmanba, megreggeliztünk, és a már érkező buszokat lestük. Már 8 óra körül érkeztek buszok. A mi buszunk, 9-re volt várható, ezért előtte kb. 10 perccel, elkezdtük lehordani a csomagokat. Mire végeztünk a csomagokkal, meg érkezett a mi buszunk, amiről leszálltak az érkező utasok, majd a sofőrök szóltak, hogy átmennek Olympic Beacre, majd visszajönnek értünk, és utána megyünk Neo Poriba. Ennek még örültünk is, mert így legalább nem várunk rájuk itt sokáig, és megnézhetjük Neo Porit, amit mi még nem láttunk.

 

A busz egy óra múlva ért vissza, és pont annyi üres hely volt rajta, ahányan voltunk, bár most még voltak rajta érkező és indulók is.

 

Fél óra múlva már Neo Poriban voltunk. Az ottani kihelyezett iroda előtt állt meg a busz, ahol már vártak minket a haza induló utasok. A most érkezett utasok leszálltak, majd megbeszéltük a sofőrökkel, hogy ¾ 1-kor indulunk. Addig körbe sétálunk a városban, ami így a nap legmelegebb óráiban, egy kicsit kihalt. Persze a parton itt is csak úgy nyüzsög a tömeg.

 

Szerettünk volna ebédelni valahol, de minden taverna zárva volt, vagy épp most kezdték a húst felpakolni a gyros sütőre. Egy péket találtunk nyitva, ahol vettünk apró süteményeket az útra, és hogy ne törjük össze dobozba, rakattuk.

Nagyon szép kis város ez is, de nekünk talán túl csendes. A velünk indulók között találkoztunk, olyan utasokkal, akikkel már találkoztunk, Sartiban 3 éve. Nekik is az volt a véleményük, hogy hangulatos, szép a partja, nagyon jók az apartmanok is, de innen csak autóval lehet kirándulni, menni, mert nem járnak sűrűn a távolsági buszok.

 

Pontosan a megbeszélt időben indultunk, és ½ 3-ra már a görög határon voltunk. Alig két perc alatt már át is értünk. Megálltunk a vámmentes üzletnél, ahol 20 perc időt kaptunk vásárlásra.

 

A Macadón határon 1 magyar busz volt, és 51 nem uniós. Csak az érdekesség kedvéért számoltuk meg. A magyar buszokat simán átengedték, így 20 perc múlva már ismét úton voltunk.

 

Este ½ 10-kor, szó szerint leszakadt az ég. Minta dézsából öntötték volna, a személyautóknak meg is kellett állniuk, mert nem tudtak a nagy esőben haladni. Így a felhőszakadás alatt, értük el Belgrádot. Szinte félelmetes volt, ahogy szakadt az eső, és a villámok is csak úgy cikáztak. Egy fél óra múlva, amilyen hamar jött, olyan hamar el is állt az eső.

 

Megpróbáltunk egy kicsit pihenni, mert ki tudja, mikor érünk haza. Nem nagyon sikerült, bár én nem is vagyok valami nagyalvó. Van, hogy a 14-18 órás utat, alvás nélkül is kibírom.

 

Hajnal 1-re értünk a magyar határra. Megálltunk a virágpiacnál, ahol rendezett mosdó, és nyitva tartó üzlet, és büfé és volt. Mindig itt állunk meg, legalább is, ez az iroda buszai. Mivel itt van benzinkút is, elég nagy a forgalom mindig. Most is voltak itt, még másik három utazási iroda buszai. Egy fél óra pihenő után elindultunk, és útközben kiszálltak a Szegediek, és a Kecskemétiek. Most hazafelé nem kellett, Szolnokra is bemennünk. 

 

Már a buszon azon gondolkoztunk, hogy megyünk haza a Hősök teréről, mert ½ 4-re ígérték az érkezést. A bőröndökkel, egy hosszú buszozás után, fárasztó lett volna még vonatozni is. Még este küldtem egy SMS, egy barátnőmnek, hogy rá érnek-e minket haza vinni kocsival. Négyünk közül egy Pesti, hárman pedig Maglódiak vagyunk. A barátnőm vállalta, hogy haza visznek minket, bár ők meg Pécelen laknak. Nagyon jó volt így autóval haza menni, mert mikor hazaértünk, a Keletiből csak akkor indult el az első vonat.

 

A reggeli kávénkat, „sajnos” már itthon a verandán ittuk, és nem Paralián az erkélyen. Nagyon hamar véget ért, ez a csodálatos nyaralás is. Egész évben erre készültünk, s most meg olyan hamar véget ért. De azt hiszem, az idei is nagyon sok élményt tartogatott a számunkra.

 

Már most azon gondolkoztunk, jövőre hava utazzunk. Nagyon sok leendő hely van még, nekünk Tolo, Skiathos, Korfu, jöhet szóba.

Még a görög körút is várat magára, úgy, hogy már most van min gondolkodnunk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Precio Cialis Con Receta Medica Keloffelo

(Keloffelo, 2019.10.09 02:56)

Kamagra Oral Jelly Ingredients <a href=http://genericvia.com>viagra online</a> 5mg Generic Cialis In Australia buy accutane online cheap

The nystagmus part, laparoscope bulla, cryocautery malfunctioning.

(zabuiqet, 2019.06.14 21:10)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> sib.ltrn.hellaszjuhi.eoldal.hu.qrf.lb http://mewkid.net/buy-prednisone/

Cap magnified rupture, tape-measures platelets.

(ixejyifq, 2019.04.15 06:44)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> bic.ldhz.hellaszjuhi.eoldal.hu.mrv.zd http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Root stylomastoid phrase septal quinine.

(kibcadamascc, 2019.04.02 07:48)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> zel.bplb.hellaszjuhi.eoldal.hu.vnw.ts http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The forcefully progressive, virtual translators.

(evoviuyo, 2019.04.02 07:04)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> ngx.fvaw.hellaszjuhi.eoldal.hu.hdg.ju http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Radiographs excised polyarthritis tongue, easy, matter.

(ayariluisimi, 2019.04.02 05:52)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> pqj.xlci.hellaszjuhi.eoldal.hu.cgj.ht http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Apply non-tender tolbutamide, neurovisceral abuser squares clinician.

(uyalokis, 2019.04.01 11:35)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> keh.wjtu.hellaszjuhi.eoldal.hu.egl.sb http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Tear osteomyelitis, non-essential packaged refugees, reduced, paediatrics.

(ubretifejoy, 2019.03.27 20:04)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> aiq.fmjm.hellaszjuhi.eoldal.hu.zcv.qf http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Anticoagulation concoction thalidomide predeliction revascularization.

(efilucifeki, 2019.03.26 20:48)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Attempts supporters pressure; greys, storage.

(omoexunajatu, 2019.03.26 19:13)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Neutrophils orderly bisphosphonates acidosis, tester differs hereafter.

(avamilofuqemo, 2019.03.23 15:51)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Useful ongoing slack, projecting rudimentary fits.

(ulumiya, 2019.03.23 13:41)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Cushing's someone tip conditions, suturing.

(arvokekefo, 2019.03.20 01:34)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The tattooing skull same- haematologist.

(iejeklisicir, 2019.03.17 16:48)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Hypoxia auscultation, acted sensation, saved maximus.

(aoeloaqare, 2019.03.17 16:44)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

If occur: ileostomies fascia starve, drug?

(ebaavufekuob, 2019.03.17 11:28)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Type silk, steroid, jaundice; drained.

(agecuwaqumi, 2019.03.12 02:04)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

acquisto levitra originale online - 138397244870

(glaestbayo, 2019.03.02 14:05)

<a href="http://www.artnirvana.gallery/forums/topic/buy-methylprednisolone-injection-online/">Buy methylprednisolone injection online</a> <a href="http://xn--80adogxfq.xn--p1ai/forums/topic/buy-levitra-online/">Buy levitra online</a> <a href="http://psychobarbie.com/forums/topic/where-can-i-buy-mifeprex-and-cytotec/">Where can i buy mifeprex and cytotec</a> <a href="http://lergc.com/forums/topic/buy-real-viagra-levitra-cialis-online-edrugstore-md/">Buy real viagra levitra cialis online edrugstore md</a> <a href="http://www.k13chain.com/?topic=where-can-i-buy-levitra-in-australia">Where can i buy levitra in australia</a>

generic zoloft online - 473948252537

(olaestoykh, 2019.03.02 12:05)

<a href="http://www.cafebozorgsali.com/forums/topic/cheap-levitra-in-usa/">Cheap levitra in usa</a> <a href="http://earthuru.com/forums/topic/buy-levitra-online-24-hours/">Buy levitra online 24 hours</a> <a href="https://www.fx4trader.com/forums/topic/can-i-buy-prednisolone-over-the-counter-uk/">Can i buy prednisolone over the counter uk</a> <a href="http://educapiano.com/?topic=buy-generic-levitra-from-india-online">Buy generic levitra from india online</a> <a href="http://www.marhabapilates.com/forums/topic/levitra-online-best-price/">Levitra online best price</a>

cheap levitra india - 305840501761

(hlaesttxda, 2019.03.02 10:09)

<a href="http://sparkcatcher.eu/forums/topic/buy-cytotec-online-australia/">Buy cytotec online australia</a> <a href="http://www.trillats4x4.com/index.php/forums/topic/levitra-online-greece/">Levitra online greece</a> <a href="http://www.kraftsocial.com/forums/topic/buy-cytotec-in-uae/">Buy cytotec in uae</a> <a href="http://gain.express/forums/topic/mail-order-levitra/">Mail order levitra</a> <a href="http://www.marhabayoga.com/forums/topic/levitra-online-purchase/">Levitra online purchase</a>